Aleksandra Sołtysiak

Jestem absolwentką Wyższej Szkoły Rehabilitacji w Warszawie na kierunku Dietetyka. Obecnie studentka studiów magisterskich w Warszawskiej Uczelni Medycznej. Praktyki zawodowe odbyłam zarówno w szpitalach dla dorosłych, jak i dziecięcych. Obszary dietetyki, które szczególnie mnie interesują to profilaktyka i leczenie osteoporozy oraz psychodietetyka. Uważam, że żywienie może bardzo dużo zmienić.

 

Osteoporoza jest chorobą cywilizacyjną, występującą w postaci epidemii. Zarówno profilaktyka, jak i leczenie tego schorzenia mają ogromne znaczenie dla zdrowia społeczeństwa. Potrzebne są działania dotyczące edukacji żywieniowej, wczesnego rozpoznawania choroby, a u osób po złamaniach konieczny jest dostęp do nowoczesnej farmakoterapii oraz rehabilitacji.

 

Rola dietetyka w profilaktyce osteoporozy, a także w procesie leczenia tej choroby ma bardzo
istotne znaczenie. Również istotna jest kontrola dietetyka w przypadku redukcji masy ciała u osób otyłych, ponieważ
głodówki i diety o bardzo niskiej zawartości energii, białka, witamin i składników mineralnych, sprzyjają i
przyspieszają ubytki masy kostnej. Szczególnie osoby z nietolerancją laktozy (zwiększa wchłanianie wapnia) i bez
rozpoznania tej choroby, jak również edukacji żywieniowej są narażone na przyspieszony rozwój osteoporozy.

 

W celu prewencji osteoporozy należy dbać, aby codzienna dieta dostarczała odpowiednią
ilość witaminy D (ryby, mleko i produkty mleczne), witaminy K (liściaste warzywa) i
witaminy C (owoce i warzywa).

 

Działania profilaktycznie należy rozpoczynać jak najwcześniej, już w okresie niemowlęcym,
w dzieciństwie i wczesnej młodości. W tym czasie powstaje około 90% masy kostnej. We
wczesnych okresach życia kształtują się zwyczaje żywieniowe. Rodzice zobowiązani są dbać
o dostarczenie zapotrzebowania energetycznego na białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy
oraz składniki mineralne. Dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym preferują raczej nieracjonalne sposoby żywienia.
Często ich dieta zawiera za dużo tłuszczów nasyconych, izomerów trans (nienasyconych kwasów tłuszczowych), cukru,
słodyczy, słodzonych napojów i produktów typu fast food. Często w diecie brakuje mleka, co skutkuje niższą masą kostną.

 

Niestety osteoporoza rozpoznawana jest zbyt późno, wówczas, gdy pojawiają się objawy
zaawansowanego rozwoju tego schorzenia. W profilaktyce osteoporozy u osób dorosłych
odgrywają rolę również regularna aktywność fizyczna, unikanie napojów słodzonych,
szczególnie zawierających fosforany, nadmiar soli, nadużywanie alkoholu i tytoniu. Ważne
są także działania profilaktyczne skierowanie do osób dorosłych.

 

Racjonalny styl życia jest bardzo istotny w celu zapobiegania wielu chorobom, dotyczy to
również osteoporozy.

Skip to content